Het gevaar van kunstmatige intelligentie en een foto

geplaatst op: 11-09

Stanford University heeft weer eens een opzienbarend onderzoek gepubliceerd.
Een zogenaamd “lerende computer”, door wetenschappers een gelaagd netwerk van processors genoemd, kan aan de hand van één foto met 81%  zekerheid ( bij vrouwen 74%)  de juiste seksuele geaardheid selecteren. Daarmee scoort dit netwerk beter dan een mens!
De onderzoekers voerden 35.326 foto’s van gezichten in, afkomstig van datingsites, waarbij de geaarheid van de betreffende persoon werd genoemd. Het interessante is dat mannelijke homo’s vaker vrouwelijke gezichtskenmerken hebben en lesbiennes vaker een brede kaak, dus wat mannelijker kenmerken. Ook dit onderzoek heeft dus geresulteerd in de ontwikkeling van een algoritme dat gebruikt kan worden om homo’s en lesbiennes te selecteren.

Maar moeten we dat allemaal willen? Wat is het nut en de noodzaak van zo’n onderzoek? Misbruik ligt op de loer. Een werkgever kan met dit algoritme de social media foto’s van werknemers scannen om erachter te komen wat de werkelijke geaardheid van zijn personeel is. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat hard, de campagne van Donald Trump maakte er gebruik van om een profiel van zijn kiezers te maken en dit proces is helaas niet meer te stoppen.
Laten we aub zeer kritisch blijven over dit soort ontwikkelingen!

Voor het hele onderzoek: osf.io/fk3xr/
Voor het commentaar in The Guardian: www.theguardian.com/technology/2017/sep/07/new-artificial-intelligence-can-tell-whether-youre-gay-or-straight-from-a-photograph


Ga ook eens kijken op www.facebook.com/zoekeenfotograaf/ voor meer nieuws over onze fotografen.


Over deze site

Alle foto's gepubliceerd op deze pagina zijn eigendom van de fotografen die de foto's hebben geplaatst.

Algemene voorwaarden
privacyverklaring

Is Fotografie uw passie?

Bent u fotograaf en gespecialiseerd in trouwfoto's, portretfoto's of bent u een fotograaf voor de zakelijke markt? Dan is Zoekeenfotograaf.nl het platform voor u met een brede keus aan fotografie specialismen, zoals lifestyle, industrie, reklame, natuur, interieur etc. Laat uw portfolio en creativiteit zien aan de markt.
gratis proberen?

Contact

 • Telefoon:
  010 418 14 00

 • Email:
  info@zoekeenfotograaf.nl

 • Zoekeenfotograaf.nl is onderdeel van
  Intervisie Beheer BV.
  Kvk Rotterdam: 24296402